MONEY BACK GUARANTEE

Kepentingan Minum Air untuk Kesihatan

Minum air adalah satu perkara yang sangat penting untuk menjaga kesihatan kita. Air memainkan peranan penting dalam memastikan fungsi tubuh badan berjalan dengan baik. Berikut adalah beberapa sebab kenapa minum air adalah penting untuk kesihatan kita:

i. Menjaga Kelembapan Tubuh:

Tubuh manusia terdiri daripada 60-70% air. Oleh itu, penting untuk menggantikan air yang hilang melalui peluh, urin, dan pernafasan. Minum air yang mencukupi membantu menjaga kelembapan kulit, rambut, dan tisu tubuh dan sebagainya.

ii. Membantu Fungsi Organ:

Air memainkan peranan penting dalam menjaga fungsi organ-organ dalaman. Ia membantu dalam pencernaan dan penyerapan nutrisi, melindungi dan memudahkan sendi untuk bergerak, serta membantu dalam proses pengangkutan zat-zat penting ke seluruh badan.

iii. Mengawal Suhu Badan:

Air dapat mengawal suhu badan melalui peluh. Ketika kita berpeluh, air di permukaan kulit akan menguap dan membantu menyejukkan badan. Ini penting terutama semasa suhu persekitaran meningkat atau semasa kita melakukan aktiviti fizikal yang menghasilkan peluh.

iv. Detoksifikasi:

Air dapat membantu dalam proses pengeluaran sisa dan toksin dalam tubuh melalui urin dan peluh. Minum air yang mencukupi membantu sistem pengeluaran tubuh berfungsi dengan baik, membersihkan toksin dan bahan buangan dari tubuh.

v. Meningkatkan Konsentrasi dan Fokus:

Kekurangan air dapat menyebabkan dehidrasi ringan yang mempengaruhi fungsi kognitif seperti konsentrasi, fokus, dan kecerdasan mental. Minum air yang mencukupi dapat menjaga kewaspadaan dan ketajaman mental.

vi. Menjaga Fungsi Sistem Kardiovaskular:

Air membantu menjaga kesihatan sistem kardiovaskular dengan memastikan aliran darah yang lancar. Ini membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan menjaga tekanan darah yang normal.

vii. Mengatur Berat Badan:

Minum air sebelum makan dapat membantu mengurangi jumlah makanan yang kita makan dengan membantu kita merasa kenyang dengan lebih cepat. Air juga tidak mengandungi kalori , menjadikannya minuman yang sihat.

viii. Meningkatkan Fungsi Usus:

Air dapat memudahkan proses pencernaan. Dengan minum air yang cukup, kita dapat mengurangi risiko sembelit dan menjaga kesihatan sistem pencernaan. Untuk menjaga tubuh tetap terhidrasi dengan baik, disarankan untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas (1 liter) air setiap hari. Namun, keperluan air setiap individu adalah berbeza atas faktor-faktor seperti aktiviti fisikal, cuaca, dan kondisi kesihatan.

Promosi Hari Ini!
Dapatkan Sekarang!

Percuma Dengan Setiap Pembelian Pek Penuh

Tertakluk kepada stok sedia ada. Siapa cepat dia dapat!

ThorX Pek Penuh

Mengandungi 10 biji/sachet

RM129.90

RM89.90

ThorX Pek Bundle 3

Mengandungi 3 biji/sachet

RM38.70

RM29.90

ThorX Pek Individu

Mengandungi 1 biji/sachet

RM12.90